dilluns, 5 de maig del 2008

Xarnegassos


Estimats sectaris: ara que sembla que el tema del Dret Diví està més o menys tancat, o com diria l'amic Joan: "sangat i punto" i alguns ja s'han delatat; vull introduir un altre gran tema de "debat". Els xarnegos. Qui més qui menys a l'hermandad odia els xarnegassos...però, què és ben bé un xarnegot?? Navegant per la xarxa m'he trobat amb això com la definició més políticament correcte:



Xarnego o xarnec és un mot despectiu, d'ús a Catalunya, amb un significat que ha anat variant al llarg del temps:

1. Gos llebrer.

2. Fill d'una persona catalana i d'una francesa.

3. Fill d'una persona catalana i d'una no catalanoparlant.

4. Immigrant castellanoparlant a Catalunya.

5. Persona de llengua castellana no adaptada lingüísticament al català.


El mot té l'origen en el castellà lucharniego o nocharniego ('nocturn'), aplicat a gossos de caça nocturna. En gascó, charnègo, va prendre el sentit de mestís o foraster no adaptat. Durant el segle XVI es va produir a Catalunya una forta immigració francesa, sobretot occitana i gascona, i es va importar la paraula aplicada al fills de parelles mixtes.Als anys 50 i 60, amb una forta immigració castellanoparlant, es va generalitzar el seu ús. Francesc Candel descriu la situació a Els altres catalans (1964). Més tard ell mateix s'autodefineix com Un charnego en el senado (1979). A partir dels anys 80, amb la immigració estabilitzada, la recuperació democràtica i l'esforç polític d'integració social, el terme cau en desús.


En l'actualitat s'ha revifat l'ús d'aquest mot a partir d'una conversa privada, però enregistrada per una càmera de televisió, esdevinguda el gener del 2006 al madrileny bar del Club Siglo XXI entre Jordi Sevilla (ministre d'administracions públiques del PSOE) i José María Fidalgo (secretari general de CCOO). En aquesta conversa Sevilla va assegurar que José Montilla (en aquell moment ministre d'indústria del PSC) no tenia opcions a ser candidat a la Presidència de Generalitat per ser xarnego. Finalment, José Montilla va ser el candidat del PSC a les eleccions al Parlament de Catalunya (2006) i va ser el 128è President de la Generalitat de Catalunya.Encara que sempre ha tingut un caràcter despectiu, més lingüístic que racial, avui diverses personalitats es declaren xarnegues (en el sentit número tres) reivindicant una situació de normalitat social. Un dels primers a fer-ho va ser Joan Manuel Serrat i, després de l'incident abans esmentat, fins i tot s'hi han declarat Pasqual Maragall del PSC i Josep-Lluís Carod-Rovira d'ERC.


Jo ara mateix, relaciono xarnego amb aquella "persona" totalment inculta que no té cap tipus de interés per la cultura catalana ni l'idioma d'aquest país...bé que bàsicament no té interès per res que no sigui drogar-se, la festa i el tunning i que l'unica vegada que pensa en política és per fotre's amb Catalunya per reafirmar un estat totalment lamentable com és Espanya.

No sé vosaltres però jo no vull aquesta gent al país:




Us invito a opinar sobre el tema. I a posicionar-se si fa falta.


4 comentaris:

Sant Judes ha dit...

Hem de fer neteja

dani ( males notícies) ha dit...

ooooooooooooooooooo.kin odi.Ells riuen i es pensen que són del país però per mi son immigrants com uns altres( negres, moros,espaldas mojadas i un llarg...)els tracto igual a tots.Pero la paraula XARNEGÀS sona tant be...M´ENCANTA!!!

mort a la gent de la tierra del cortijo!!

Sant Judes ha dit...

ESPALDAS MOJADAS


jJJASJASJASJSAJASJASJJASJAS

Anònim ha dit...

Al nostre país li cal una neteja ètnica immediatament!! des que aquesta gentussa varen arribar al nostre país, no han fet cap esforç per integrar-se si no al contrari sempre ens han intentat imposar les seves costums, idees i fins i tot la seva llegua!! han dut a terme una invasió que ja fa gairebé 50 anys que dura!! i ningú ha fet mai res per repatriar aquesta gent!!! ja n'hi ha prou!! fora aquesta gent de la nostra terra!!!

XARNEGOS GO HOME!!!!